Parada micilor bicicliști – ediția a II-a

Parada Micilor Bicicliști 2016

 

Se spune că cititul și mersul pe bicicletă se învață în familie, iar odată învățate, te vor purta prin lume toată viața. Îți mai amintești când ai învățat să mergi pe bicicletă și cu câtă mândrie pedalai mai apoi cu pletele-n văzduh? Ei bine, unde îți este bicicleta acum?

Eu am învățat să merg pe bicicletă foarte târziu, pe la 17 ani, datorită unui mare iubitor de pedalat, desigur. A îndurat multe, sărmanul, până am învătat să scap de frică, dar nu s-a lăsat până ce nu m-a văzut că-mi țin echilibrul în șa. La prima tură în afara ariei de asfalt în care învățasem să merg, m-a scos pe munte: în stânga perete de stâncă, în dreapta prăpastie, pe jos pietriș. Era o cărare pe care mai mersesem de sute de ori înainte, dar niciodată nu o analizasem atât de intens ca acum. Evident, în dulcele meu stil clasic, am pecetluit evenimentul cu o căzătură, al cărei semn îl mai port și acum pe spatele piciorului drept (ținusem bicicleta cu piciorul, să nu-mi cadă în prăpastie, după ce am pus frână și am derapat pe pietriș).

Mulți ani am uitat de bicicletă și m-am lăsat pradă vieții de adult ocupat și sedentar, de parcă-mi spălase cineva creierul de toate amintirile frumoase. Însă bicicleala a revenit în viața mea în 2014 și de atunci trăim împreună viața de adult. Am redobândit curajul de a merge pe două roți, ba mai mult, am trecut de frica pedalatului pe șosea și mi-am depășit o mulțime de limite. Am făcut ture lungi (București-Vama Veche și retur), ture mai scurte (Bran-Rucăr), am participar la concursuri (Prima Evadare, Road Grand Pink), am cunoscut oameni deosebiți și am adunat o mulțime de aventuri și amintiri frumoase. Ba chiar merg și la birou cu bicicleta, pentru că ajung mult mai repede decât cu orice altceva și în plus, ajung bine dispusă!

Unii dintre oamenii deosebiți pe care i-am cunoscut datorită pasiunii pentru biciclit sunt cei din grupul Adevărații VeloPrieteni, care se implică activ în problemele bicicliștilor și organizează o mulțime de activități și evenimente menite să promoveze bicicleta ca mijloc de transport și agrement. Unul dintre proiectele lor, aflat anul acesta la cea de-a doua ediție, este Parada micilor bicicliști – un eveniment menit să-i învețe pe cei mici câteva reguli de siguranță în timpul deplasării pe două roți și mai ales să-i ajute să se familiarizeze cu plimbările în grup.

O inițiativă minunată, exact pe sufletul meu! De îndată ce am aflat despre eveniment, am anunțat toată suflarea prichinderească, să se prezinte la apel. Mă bazez pe cei mici să-și scoată părinții din casă duminică dimineață și să le aducă aminte ce sentiment de libertate îți dă pedalatul. Pentru că sigur există pe-acolo, pe undeva, o bicicletă prăfuită în sufletul fiecărui adult ocupat de astăzi și-ar fi păccat să rămână așa.

Evenimentul este gratuit și are loc duminică, 29 mai 2016, ora 10.00, la Arena Națională din București. Pentru detalii și înscrieri, accesați pagina de facebook a evenimentului  Parada micilor bicicliști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *