Portfardul și provocarea fermoarului

Nu știu alții cum sunt, dar eu aștept sfârșitul de săptămână mai ceva decât atunci când eram copil și așteptam vacanța. Motivul este simplu: atunci am timp să cos după placul inimii.

În avântul meu de a coase cât mai multe chestii, pentru a-mi da mâna, am întrebat-o și pe Oana ce și-ar dori să-i cos. Expert contabil de meserie (implicit o femeie pragmatică), mi-a spus că ar avea nevoie de un portfard. Și-a ales materialul (tocmai primisem o comandă de materiale de la Domnița Voichița), iar eu am acceptat provocarea fermoarului.

portfard barcuta - prin ochi de ac

 Nu am folosit un tipar anume, doar am tăiat două dreptunghiuri puțin mai lungi decât fermoarul pe care urma să îl folosesc și puțin mai late decât înălțimea unui deodorant roll-on (reper luat la întâmplare). Așadar, a fost chiar custom – made!

Classic Stripe, by Makower UK

Classic Stripe, by Makower UK

 Nu am folosit un tipar anume, doar am tăiat două dreptunghiuri puțin mai lungi decât fermoarul pe care urma să îl folosesc și puțin mai late decât înălțimea unui deodorant roll-on (reper luat la întâmplare). Așadar, a fost chiar custom – made!

După ce am tăiat dreptunghiurile pentru fața portfardului, am folosit aceleași dimensiuni și pentru a tăia căptușeala și întăritura (fiind un material destul de subțire, am adăugat întăritură pentru a-i da o consistență mai dură).

Primul pas în realizarea portfardului: se taie două pătrățele de material pe care le coasem pe capetele fermoarului, pentru a arăta bine când îl montăm. Teoretic se cos la mașină, dar mie nu mi-a ieșit, așa că le-am cusut de mână.

cum cosi un fermoar - prin ochi de ac          cum cosi un fermoar - prin ochi de ac

Deoarece am folosit întăritură pentru fața portfardului, înainte de a trece la atașarea fermoarului, trebuia să atașez întăritura de materialul principal (fața portfardului) și am făcut-o printr-o cusătură în zig-zag (cât mai aproape de margine, zice-se).

cum sa cosi un portfard - prin ochi de ac

Apoi mi-am amintit că întăritura pe care o cumpărasem se lipea de material cu ajutorul fierului de călcat. Data viitoare…

Acum că întăritura și fața sunt legate printr-o legătură puternică, se impune atașarea fabulosului fermoar. Pam – pam!

cum sa cosi un portfard - prin ochi de ac

Se face un sendviș delicios din: materialul principal așezat cu fața în sus, apoi fermoarul tot cu fața în sus, spre marginea superioară a materialului principal, apoi căptușeala așezată cu fața în jos. Totul trebuie aliniat frumos și prins cu ace în partea de sus, să țină fermoarul bine în sendviș, până tragi frumos un tiv la mașina de cusut. Desigur, important ar fi ca mai întâi să pui la mașină piciorușul de cusut fermoare :).

cum sa cosi un portfard - prin ochi de ac

Acum, dacă pui materialul principal și căptușeala, spate-n spate, parcă începe să semene a ceva cu fermoar, nu? Foarte bine! Acum fă la fel și cu celălat sendviș, astfel încât cele două bucăți din materialul principal și cele două din căptușeală să fie puse față-n față. (Desigur, eu am cusut puțin invers prima dată, dar am descusut și am remediat problema).

cum sa cosi un portfard - prin ochi de ac

După câteva ture mașină de cusut – calculator, pentru a căuta diversele dileme legate de montarea fermoarului, iată că portfardul capătă formă. Pentru și mai multă formă, se deschide fermoarul până la jumătate (foarte important! altfel nu ai cum să întorci portfardul pe față), se prind împreună cele două bucăți din materialul principal (față-n față) și se unesc de la un capăt la celălalt. La fel se face și cu căptușeala, doar că aici trebuie lăsată o porțiune de câțiva centimetri necusută, pentru a putea întoarce totul pe față.

Acum îmi dau seama că nu am fotografii pentru realizarea colțurilor. Este un procedeu foarte simplu, care îmi place mult, iar până voi avea propriile mele fotografii, am să pun aici un tutorial în engleză despre cum să coasem colțuri la sacoșe, portfarduri și alte nebunii (via youtube).

După ce am realizat și colțurile, prin deschizătura lăsată necusută la căptușeală, întoarcem pe față portfardul, îi așezăm bine colțurile și îi coasem deschizătura.

cum sa cosi un portfard - prin ochi de accum sa cosi un portfard - prin ochi de ac

Ar trebui să arate a portfard acum, nu? Ei bine, mie mi-a ieșit o veritabilă bărcuță, dar una specială, în care se pot căra cosmetice :).

cum sa cosi un portfard - prin ochi de ac Mai sunt multe de învățat, dar pe măsură ce le descopăr, promit să le cos aici frumos, pentru a putea privi împreună prin ochi de ac. 

Let's get social
Facebook
Facebook
Instagram

Permanent link to this article: http://www.prinochideac.ro/portfardul-si-provocarea-fermoarului/

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.